mandag den 28. marts 2011

Besøg på Galleria degli Uffizi i Firenze, Italien

Kære læsere af denne blog,
Det var min hensigt at berette om Ellens ophold i Paris 1923-26 med efterfølgende rejse til Firenze, hvor hun efter strenge kunstneriske maleprøver blev godkendt til at kopiere værker i Galleria degli Uffizi.
Men fra mine italienske kilder er jeg dog netop idag blev gjort opmærksom på, at Galleria degli Uffizi (også populært kaldet Vasari-korridoren) ekstraordinært er blevet åbnet for publikum i perioden 2. februar til 15. april 2011. Jeg lægger en henvisning til den italienske side under links. Siden er på italiensk og engelsk. Skulle man befinde sig i Firenze i ovenstående periode og skulle man være så heldig at få billetter til de få omvisninger, som desvære udelukkende er på italiensk, så bør man afgjort benytte sig af denne ekstraordinære mulighed for at besøge samlingen. Der kan gå adskillige år før der atter bliver mulighed for et besøg. Samlingen rummer portrætter af de allerstørste kunstnere igennem tiderne. Den berømte skagensmaler Søren Krøyer er repræsenteret, som eneste danske kunstner med et selvportræt på samlingen. Korridoren er over 1000 meter lang og går fra Palazzo Pitti over broen Ponte Vecchio til Medici-slægtens residens på den anden siden af floden Arno.
Jeg har kontaktet Skagens Museum og håber på, at de kan medvirke med en uddybende kommentar omkring P.S. Krøyers selvportræt.  Museet er dog i øjeblikket under stort tidsmæssigt pres, så de kan ikke love noget.

Giorgio Vasari (1511-1574) betragtes idag som verdens første kunsthistoriker. Han skrev bogen "Le Vite delle piú eccellenti pittori, scultori, ed architettori", som er en biografi over de mest eminente malere, skulptører og arkitekter man kendte i datidens Italien - efter Vasaris vurdering. Bogen var en bestillingsopgave og dedikeret til Hertug Cosimo I de Medici - en af Italiens mægtigste fyrster. Bogen udkom første gang i 1550.


Opstilling med vase / buket og Larousse samt Vasari, Ellen Krogh, 1943
- billedet er i privat eje

Titelværket til udstillingsplakaten til  "Det mulige Kunst" er malet af Ellen Krogh i 1943 og viser en opstilling med netop Vasaris værk sammen med en udgave af Larousse, som betragtes som Frankrigs nationale encyclopædi.
Udstillingsplakaten er stadig under udarbejdelse men forventes snarest.
Indlægget om Ellens ophold i Paris kan læses her i morgen.

Ciao e buona sera,
Vibeke Brosted

Ingen kommentarer:

Send en kommentar